Wednesday, 30 October 2013

Pantasnya waktu..

"Saya tidak akan bertolak ansur dengan kegagalan"
Jam dah pukul 5.47 petang, sebelum pulang ke rumah nie, rasa mcm nk tulis2 sikit dalam blog nie.. tengok tarikh hari nie..  dah pun 30 Oktober.. esok dh 31.. wah cptnye ms berlalu.. Isnin ke Jumaat.. Sabtu.. pastu Ahad.. dah hampir hujung tahun.. apa yang Fiza dah buat yer sepanjang tahun 2013 nie.. Tetiba jer muhasabah diri sendiri.. azam masa awal2 tahun dulu dah tercapai ker? mcm byk jer tak tercapai lagi..

Lawak kampus Move on

Assalamualaikum.. 
Jilid 7 tertinggal.. baru beli semalam.. dan LK keluaran baru Jilid 19..
Bulan lepas Jilid 18...

Tuesday, 29 October 2013

Cenderahati dari Medan

Assalamualaikum.. entry kali nie nk sharekan cenderahati dari Medan.. Baru-baru nie member opis pergi bercuti di Medan, Indonesia.. Dia belikan suami dan Fiza t-shirt dari Tasik Toba.. Bestnye dia dah ke sana.. Fiza pun ade jugak search2 pasal Tasik Toba nie.. mana tau satu hari nnt ada rezeki.. teringin juga nak ke sana...
t-shirt lukisan tangan...
FM dari Lake Toba
Ada info serba sedikit mengenai Danau Toba yang Fiza nak kongsikan. Danau Toba merupakan tasik terbesar di Indonesia, dengan 100 kilometer panjangnya serta 30 kilometer lebarnya. Terletak di tengah bahagian utara Sumatera, dengan aras permukaan setinggi lebih kurang 900 meter (3,000 kaki). 
Tasik Danau Toba
~google image~
Tarikan lain yang ada di sekitar ialah Air Terjun Sipiso Piso yang terletak di utara Danau Toba dengan ketinggian 90m. Kebanyakan penduduk di sekeliling Danau Toba adalah orang Batak. Rumah-rumah Batak tradisional dikenali oleh bumbung-bumbung tersendiri (yang melengkung ke atas pada setiap hujungnya, seolah-olah badan kapal) serta hiasan-hiasan yang berwarna-warni.
tarikan lain Air Terjun Sipiso Piso 
~google image~
rumah Toba
~google image~
Bagi yang cintakan keindahan alam, mesti akan pergi tempat-tempat macam nie.. tambah pulak tengok bukit-bukit yang hijau, mmg tenang, aman dan damai.. berangan jap.. hehe.. mentang2 bos tak de kat opis.. merdeka sekejap.. okay lah.. jom2 sambung kerja.. >_<

Hello Kitty Malaysia Is Finally Here Today!

A Super Good News to all Hello Kitty Fans!!
I believe a lot of you girls and guys searching around
where to grab for Hello Kitty products in Malaysia for a really
long time…
And today…
Finally… Hello Kitty Malaysia is here..!
They are selling for Hello Kitty products through online!
Currently they’re having Hello Kitty Lucky Draw, and you can
have have a chance to win for “Hello Kitty Energy Necklace”
(Value: RM207 each).
If you don’t believe me check it out for yourself here,
while it’s still available:
This special Hello Kitty Lucky Draw is valid for a limited time
only, which it may be taken off completely. Stop reading this now,
and go to the Hello Kitty Malaysia website and get a chance to
win now:
If you’re reading this blog post too late, then you may have missed it.
Don’t leave a comment to complain because there’s nothing I can do.
I DID tell you it’s a limited offer :)

                                 Join Lucky Draw Now
p/s: Fiza publish nie dengan harapan dapatlah gelang nie.. >_<

Monday, 28 October 2013

Menjamu Lokceng @ Sate Ikan

Assalamualaikum.. story pendek2 je la ey.. korang pernah mkn sate ikan tak? kat Kelantan dorg panggil lokceng.. setahu Fiza ia dijual di area pantai timur jer.. dulu2 masa zaman kanak2, masa tinggal kat Kuantan, mak selalu beli sate ikan nie kat orang yang jual atas motorsikal.. 
Hampir 15 tahun tak jumpe sate ikan nie, akhirnya bila jodoh dengan orang Kelantan, kebetulan ke Rantau Panjang, terjumpa sate ikan nie, dorg panggil lokceng.. mmg murah satu cucuk 50 sen..mmg excited sgt dpt mkn.. 
sate ikan@ lokceng yang dijual atas motorsikal atau basikal
-google image-
Adik ipar Fiza datang rumah mggu lepas, sempat Fiza order lokceng mentah dari sana pasar Tanah Merah, Kelantan.. mmg sedap.. mmg habis rasa mengidam.. hehe.. ngidam nk mkn jer.. tak de aper2 maksud yer.. 
proses cucuk sate ikan 
nie sate ikan 1 st batch.. mmg tak cukup... 
bbq simple2 kat balcony rumah... 
nie je gambar yg sempat ambil, 
tak sempat nk letak dlm pinggan, mmg laku habis.. 
mmg sedap dimakan dengan sos nyicah..
Kenapalah kat area Rawang  ngn Sg. Buloh nie tak jual yer.. kalau jual mungkin mahal.. mungkin sbb sumber ikan kot.. jom kuar lunch.. perut dah lapar nie bila ngk sate ikan.. hihi...

Sunday, 27 October 2013

Nak buat apa hari nie?

RELAX TODAY
 & 
ENJOY UR SUNDAY

Saturday, 26 October 2013

Rajin ke hari nie?

Hari nie menu yang ada untuk makan tgh hari Fiza, daging korban masak kicap, kubis goreng kunyit, kari ikan, sambal petai, ikan tongkol goreng, ulam kacang botol dan budu...
Terus terang Fiza mmg berpeluang tuk masak betul2 masa hujung minggu, hari bekerja pun Fiza masak jugak, cuma dalam 2 hidangan dan kadang2 kne makan kat luar kalau kat pukul 7 pun masih kat opis, mcm mn la nak masak.. mmg tak sempat... blk rumah dah penat.. perut lapar.. mmg mkn kat luar la jawabnye...
Korang semua dah mkn tgh hari? Menu apa hari nie? selamat menjamu selera yer kawan-kawan...

Bertemu setelah 3 tahun berpisah

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu, pagi nie Fiza nak update pos sbb smlm satu hari Fiza tak tengok blog. Semalam Fiza ambil cuti, nak tahu Fiza pergi mana? Fiza pergi Jln TAR.. Niat mula2 nak shopping2 tudung jer tapi tetiba teringat kak member2 masa kat JHEV dulu.. Kebetulan dulu opis lama Fiza kat Jalan Sultan Ismail.. Mmg rindu sgt bila teringat kenangan-kenangan masa kerja menjadi contract staff dulu.. 
3 tahun kami tak bertemu, dan semalam mmg rezeki Fiza tuk berjumpa Kak Ernie.. Fiza terkejut sbb dia baya Yusnita sekali.. rasa nak menitik air mata.. mmg seronok sgt..
Kak Ernie dan Yus 
Kami bertiga..
Thanks Kak belanja Fiza makan.. lepas makan kami ke Semua House, member yang sorg nie Si Yus sibuk nak menghadapi majlis perkawinannya tak lama.. Selamat Pengantin Baru.. jgn lupe bg kad.. nnt Fiza tak tahu jln, tak pergi pulak....hihi.. Kami pun teman dia beli barang.. Sambil2 jalan kat Jln TAR, Fiza pun sempat jugak beli tudung2 yang Fiza hajatkan.
Kak Ernie nie tinggi tau.. >_< 
Jalan TAR
Alang-alang dah sampai sini, ader lagi seorang insan.. hihi ayat.. yang Fiza nak sangat jumpe dan Kak Ernie yang aturkan, Mej. Rosli yang banyak mengajar dan memberi nasihat masa Fiza kerja kat sana dulu.. Sory Tuan, Fiza masukkan dalam blog.. hehe.. makin glamor la lepas nie ey...
Mej Rosli tetap mesra macam dulu...
Sempat berbual dengan Tuan sejam setengah jer.. mmg tak puas tapi ttp seronok.. Kami bila ngk jam dah pukul 3 petang sbb diorg kene masuk bekerja semula.. Fiza pun sambung berjalan sorang2 ke Sogo..
Fiza mmg akan luangkan masa ke Jln TAR dan Sogo sebulan atau 2 bulan sekali..
Rezeki Mr Hubby ~ Durian Crepe
Masa otw balik, sempat belikan kat dia...
Seronok sgt keluar berjalan semalam, itu yang tak sempat nak ngk blog tu, petang karang kami nak ke Hentian Putra pegi ambil adik Ipar dari Kelantan.. Pagi2 nie sempat la nak BW kejap.. Rumah pun dah kemas, baju pun dah sidai.. 
Nak ending cm mn nie.. hihi.. Cam nie la kot... Selamat berhujung minggu semua.. dan senyum2 selalu...>_<

Thursday, 24 October 2013

Dua berita gempar dalam satu masa...

Semalam kita telah digemparkan dengan dua berita yang melibatkan kematian, satu kes di Cameron Highland seperti yang terpampang di akhbar Harian Metro bertajuk ‘Ombak’ sapu Lembah Bertam dan kes kejam pengawal keselamatan menembak Pegawai Ambank. Dikhabarkan suspek telah ditahan dan ditangkap di LCCT. Masih belum dipastikan.
Foto
Keadaan kawasan Bertam Valley selepas dilanda banjir mengakibatkan pekerja warga asing terbunuh manakala beberapa lagi dipercayai masih hilang. ~ sumber 
Suspek Kejam Tembak Pegawai AmBank Telah Ditahan Di LCCT ~ sumber 
Sedih dan hiba bila baca berita-berita yang macam nie kerana ia melibatkan individu yang tidak bersalah.. Diharapkan keluarga mangsa kedua-dua kejadian bersabar dan tabah menerima ujian daripada Allah ini.

Outdoor Theme Park Genting..

Assalamualaikum.. korg semua dan sarapan? Bos Fiza pergi meeting hari nie.. tp tgh hari nnt balik la.. sblm dia balik nie duk pikir2 jugak nak story aper yer hari nie.. Tetiba Fiza teringat sembang2 Fiza dengan adik lelaki Fiza hari minggu lepas mengenai Genting Highland nak tutup.. Terkejut juga Fiza bila si Hilmi nie cakap mcm tu.. lepas tu dia bagitahu bukan tutup semua, just outdoor theme park sahaja.. oh yeke.. Nape yer.. rupenye dorg nie ader projek besar yang akan digantikan kat atas bukit tu.. tak dapat bayangkan.. 
Genting Highlands akan ditutup selama 3 tahun bermula 1 September 2013 dan akan diganti dengan 20th Century Fox Theme Park pada tahun 2016. Genting Indoor Theme Park tetap beroperasi seperti biasa.
Berdasarkan kenyataan Resort World Genting,Taman Tema yang akan di buka pada tahun 2016 ini merupakan Taman Tema 20th Century Fox yang pertama dengan permainan dan daya tarikan lain berdasarkan blockbusters seperti Ice Age,Life of Pi, Alien, and Night at The Museum.
Presiden 20th Century Fox Consumer Products, Jeffrey Godsick menyatakan taman tema tersebut merupakan tanda pelancaran lokasi global mereka berasaskan strategi hiburan.
Taman Tema tersebut akan dibina di atas lebih daripada 25 ekar,dan menampilkan lebih daripada 25 permainan dan daya tarikan. Ini bermakna Taman Tema ini akan menggantikan "Taman Tema" lama yang merupakan sebahagian daripada Resort World Genting dan terletak di puncak kawasan yang dikenali sebagai Genting Highlands.
Kenangan Hujung Tahun Lepas 2012
tak tahu yang ke berapa kali.. hehe.. 
teman Mr. Hubby men air..  
Bagi si Hilmi merasa pulak.. 
Fiza dan Mr. Hubby
Kalau nak tahu Fiza nie penggemar permainan roller coaster. Solero Space Shot pulak Fiza pernah try sekali sbbnye mmg adventure dan nak tercabut jantung.. tak berani dah nak cuba lagi.. hihi.. Kenangan ke Genting Highland tahun nie pun ader Fiza masukkan dalam enrty bulan Julai.. Kalau nak baca boleh la klik kat sini... 
Jom2 sambung kerja okey.. >_<

Wednesday, 23 October 2013

Giveaway Jom Menang


KLIK BANNER UNTUK JOIN

HADIAH:
i) 1 set perfume bernilai RM120.00
ii) Ankle bracelet + Shawl + Wallet + CD Pocket + Cellphone Jewellery Sticker
iii) Ankle bracelet + Shawl + Wallet + CD Pocket + Cellphone Jewellery Sticker
iv) Ankle bracelet + Shawl + Wallet + CD Pocket + Keychain

Hadiah ditaja oleh Loveperfume & Yumida


TAMAT: 9 NOVEMBER 2013

W.W ~ Mana Mr. Nuff

Assalamualaikum...
mn dia pergi ek... ada sapa2 yang tahu?

Tuesday, 22 October 2013

Family Gathering

Assalamualaikum.. hai semua.. hari nie lambat skit entry keluar.. nie pun kat opis.. lepas update nie boleh la balik rumah.. nk ngk drama korea baru.. Berbalik pada tajuk kene pau tu.. Sebenarnye bukan kene pau ngan sesape pun, kne pau ngn adik jer.. hehe.. 
Baru2 nie Fiza ajak kak ngah ngan suami dia datang tidur rumah Fiza.. sambil2 melayan karenah Farhan.. bkn senang nk jupe dorg.. bila masing2 dah berumah tangga baru la rase rindu bila berjauhan.. dulu masa kecik2 asyik gaduh je.. sekarang masing2 dah besar... 
Fiza bawa diorang makan simple2 jer tapi mmg seronok sbb ada Farhan.. tak senang duduk si kecik tu bila tengok bas dan lori lalu kat tepi jln.. semua dia nk tengok sbb dia excited dengan bas dan lori...
Famili adik kedua Fiza.. Kak Ngah (Hazlina) dan suami Zul..
baby kecik tu Farhan... 
Minat gwiyomi dan suke ngk abah dia main game Subway Train.. 
Makan malam.. Siakap stim limau 
Senyum lebar nampak...>_< 
Bila ambil gambar, terperasan gambar tuan blog tak de.. tak pe la..hehe.. nanti jemu pulak orang asyik tengok muka Fiza jer.. tak gitu.. Ok la.. nak kemas barang, nak balik rumah.. bye.. jupe esok.. bye.. >_<

Monday, 21 October 2013

#ChurpOut2013 di Setia City Park, Shah Alam

Assalamualaikum.. untuk update hari Isnin nie, Fiza nak cerita sikit mengenai Churpout2013 yang berlansung pada Sabtu lepas, 19 Oktober 2013 di Setia City Park, Shah Alam. First time Fiza join aktiviti macam nie dan mmg happening dan meriah sangat tambah pula.. Fiza bawa sekali En. Hubby dan adik Fiza yang sekarang study kat Shah Alam dan juga blogger aka member satu opis Kak Zarena.
poster Churpout2013
Fiza dengan Kak Ena bertolak ke sana lepas waktu Zohor.. melilau jugak cari tempat tu.. Pada mula nye Fiza jadi penunjuk arah, last2 GPS buat hal sampai kami tersesat jauh... Last2 kak Ena jadi penyelamat dan kami tiba jugak di tempat yang nak dituju.. 
Anak kak Ena dan anak sedara 
Umairah, Umar dan Pija 
bergambar terus sebaik tiba.. 
Mmg banyak booth yang dibuka, booth makanan, booth pakaian, booth permainan, booth media dan macam-macam lagi.. Semua info boleh baca kat http://www.churpout.com/..
Mula-mula sekali kami perlu mendaftar dan bila dah daftar dapatlah chop comel kat tangan.. Fiza dah siap2 bawa boarding pass ke sana, datang je terus dapat chop, tak perlu nak isi borang sebab dan buat secara online sebelum datang ke sini..
depan kaunter pendaftaran...
Lepas tu kami ke booth Media dengan mendaftarkan blog masing-masing dan kami dapat goodies bag daripada Churp2.. siap ada patung burung biru comel dan juga thumb drive burung biru yang comel.
depan booth media.. 
posing sakit pinggang.. >_< 
Sesi gambar bermula.. 
mcm2 aksi kami buat.. 
tambah pula dengan karenah nak kak Ena mmg comel betul.. 
Fiza dan Mr Hubby... 
Dalam kami sibuk berjalan, tetiba je Kak Ena dan anak2 dia hilang, rupe-rupenye Umar dan Umairah nak main layang-layang.. bagus betul dorang nie.. menggunakan kesempatan yang ada.. 
Mr. Hubby jadi pengasuh Umar time nie.. hehe.. 
aktiviti menaikkan layang-layang...
Tengah seronok main layang-layang, tiba-tiba je hujan turun, kami pun lari ke booth Mr. Potato.. Kat booth nie kami sempat main permainan yang disediakan dan Fiza dan Kak Ena sempat muat naik gambar ke Intagram untuk dapatkan snek percuma...
ambil gambar free siap dengan photo frame Mr. Potato...
Mr. Potato dan Mrs. Potato
Fiza, Kak Ena dan Lini.. 
Bila hujan dah reda, kami kt booth makanan pulak, KyoChon 1991, duta produk ayam nie Super Junior dan Ailee.. Fiza beli ayam spicy.. Mmg sangat2 pedas sampaikan meleleh air mata masa makan ayam nie.. Fiza juga sempat bergambar dengan Siwon dan Dong Hae.. tak caye? nnt ngk gambar Fiza dengan dorang.. jangan jelos tau.. hehe... >_<
beli 2 kotak ayam spicy...
beg kertas berisi ayam spicy.. 
hensom tak BF Fiza? 
Gila-gila time.. >_<  
 banyak kostum yang disediakan.. kami bergambar sakan
sbb time nie waktu hujan.. ikutkan mn ly wat cm nie...
Umairah dan Pija dengan kostum dorg... comel betul..
barangan dalam goddies bag..
Happening kan.. cume waktu tu hujan lebat jd membataskan kami untuk round semua booth yang ada tetapi mmg puas hati.. Next year kalau ada umur, Fiza nak join lagi.. Endingnye..kami semua balik dalam basah lenjun sbb hujan lebat.

ChurpOut2013 Posters & Banners







Bacaan Tambahan