Archery@ sukan memanah di hujung minggu

23:38

Assalamualaikum.. seperti janji entry yang lepas.. petang tadi Fiza belajar memanah buat pertama kali di Bukit Beruntung, rumah bos Fiza.. dia banyak bercerita mengenai sukan memanah nie sehinggakan Fiza terpengaruh untuk mencuba.. dan ini lah harinya... Buat pertama kali dengan kekuatan 26 paun.. 
Bow 1  ~ Nie sesuai untuk golongan amatur
Bow 2 ~ panah nie yang Fiza gunakan.. 
 arrow tu untuk panah yg bawah nie.. 
Bow 3 ~ Nie untuk yang pro.. bos Fiza punya..
Bos Fiza dah sediakan kawasan yang memang sesuai untuk dia lakukan sukan nie.. memang selamat daripada orang ramai yang lalu lalang... 
Papan target..
Buat pertama kali mencuba... 
Bos Fiza yang sebelah tu.. jarak dia pula 40 M.. 
Jarak 20 M 
Ini lah hasilnye.. memang berterabur.. hehe...
Jarak 40 M
Nie hasil panahan bos Fiza.. terbaik tau...
jangan main2... 
Interframe skit.. teringin nak buat grouping cm nie...  
Nie pula jarak 30 M... 
Untuk jarak 30 M... hasil nye lebih teruk dari tadi... huhu...
Satu arrow keluar target... haha... yang lain still dalam target...
Esok Fiza akan memanah lagi... Sukan macam nie memang elok dan mengeluarkan peluh.. walaupun hanya berdiri dan fokus pada target.. penat dia... fuhhh... hanya tuhan je yang tahu... Tangan pun dah mula lenguh2 nie...nak rehat kan tangan dulu...  haha... tu lah nak join sangat.. tanggunglah sendiri... >_< 

You Might Also Like

27 kitty baik hati komen

  1. Cool.. Always wanted to try archery ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. try, all the problems and stress will go away when arrow on the target .. Similar skills, such as using a gun to shoot... sounds like scary, right .. hehe

      Delete
  2. menariknya aktiviti Fiza :)
    Cikgu Faiz tak pernah try lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiza pun baru nak cuba.. bila dah cuba rase best pulak... >_<

      Delete
  3. Tak berat ke fiza.sukan ni sunnah,dpt pahala tu kalau buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak berat kak atien... cume tangan kiri je penat sebab nak angkat dan stabilkan bow tu.. yg kanan pula nak tarik...

      Delete
  4. Salam Fiza. Hajar penah try memanah juga. Tapi yang indoor punye je dan ringan sangat. Bagus kan sukan memanah. memerlukan fokus waktu melepaskan panahan.

    Lagipun, 2 sukan yang menjadi sunnah Rasul - Memanah dan menunggang kuda :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. slm hajar.. memang betul.. time fokus tu mmg tak boleh pikir perkara lain.. kalau tak mesti terbabas arrow dia..

      Delete
  5. Hai kak. Bestnyer memanah. Pergh. Kak fiza. Ni eimah. igt kot. eimah shahrir gee. this is my secong blog :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ingat la eimah.. ingatkan mana pergi.. nnt Kak Fiza singgah blog eimah yer..

      Delete
  6. omg kak fizaaaa amboiii :p
    hehehehe
    <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. tak caye yer qilah... saje je.. lagipun akak mmg minat mende2 cm nie...

      Delete
  7. Saya main archery teruk, anak panah saya masuk dalam target orang lain. Hehehe

    ReplyDelete
  8. pernah main sekali jeee archery ni
    ehhehe

    tu pun main free suka2 kt sunway lagoon. kekekeke

    ReplyDelete
  9. wah beznye...main panah2..masa kecik selalu main lastik pakai getah..

    ReplyDelete
  10. bestnya fiza.. memanah ni salah 1 sukan yg nina nk cuba tp xdpt lg.

    ReplyDelete
  11. menarik ni Fiza..wish I could join one day...

    ReplyDelete
  12. okay la tu fiza hehe memanah kan salah satu aktiviti yg Nabi pernah buat ^^

    ReplyDelete
  13. Rindu sgt dgn memanah ni...dulu kt Uni, 3 tahun saya masuk tournament...best sgt...

    ReplyDelete
  14. hbt arr.. akak pegang pon xmo.. seriau arr

    ReplyDelete
  15. tak pernah memanah..sobs sobs =__='

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum fiza, wahh bestnya. sheila pernah amik latihan menembak m16 je. macam best je achery ni. hehehe

    ReplyDelete
  17. bagusnya sukan memanah ni fiza.. ikut sunnah rasulullah saw juga..

    ReplyDelete
  18. mana tahu satu hari nanti fiza akan menjadi salah seorang pemanah negara malaysia..

    ReplyDelete
  19. klu k.ena mesti ntah mana2 di tembaknya

    ReplyDelete
  20. fuuuhh !!!! nmpk best !!! archery yg zara mention sblm ni tuu kat mall.. tp banding kat mall ngan kat lapang sasar mcm ni.. best lagi archery kat luar ! nmpk adventure sket.. hehehe.. zara tgk mcm ada gaya2 atlet blatih daa ni.. hehehe

    ReplyDelete

Bacaan Tambahan


Google+ Followers

Pa&Ma Dis 2016

Pa&Ma Dis 2016
Thaqif masuk majalah

Pa&Ma Okt 2016

Pa&Ma Okt 2016
Thaqif dan mama masuk majalah

Pa&Ma Apr 2016

Pa&Ma Apr 2016
Mama dan Thaqif masuk majalah

Pa&Ma Jan 2016

Pa&Ma Jan 2016
Thaqif masuk majalah

Lisa Ogos 2014

Lisa Ogos 2014
Masuk majalah