Giveaway Dior Miniature Perfume Mini by Ourmemoria.my

Giveaway Dior Miniature Perfume Mini by Ourmemoria.my
Giveaway Dior Miniature Perfume Mini bermula pada hari ini 18 April hingga 1 Mei 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput untuk menyertainya. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 1 Mei 2017.

Hb masih rendah

12:18

Assalamualaikum.. sebelum nie Fiza tak de cerita lagi pasal check up baby kat klinik kan.. Fiza check up dua tempat, swasta pun Fiza buat juga sebulan sekali sebab kat klinik swasta boleh scan baby.. klinik kerajaan ada tapi selalunye dia bagi dengar denyutan jantung baby jer.. so buat la dua2 tempat.
Hari nie untuk check up yang kelima di klinik kerajaan, macam biasa la tekanan darah (hb) rendah (10.6).. adui.. tak tahu la nak buat macam mana.. last month pun bacaan sama.. memang kene bebel la jugak.. nape tak naik2..
Hb rendah rendah bahaya untuk ibu dan baby.. puncanya ialah kekurang zat besi.. 
Zat besi diperlukan dalam menghasilkan hemoglobin yang merupakan sejenis protein di dalam sel darah merah yang bertanggungjawab membawa oksigen ke sel-sel badan ibu dan juga kepada bayi dalam kandungan. Semasa hamil, keperluan zat besi turut meningkat bagi menghasilkan lebih banyak hemoglobin, selain diperlukan untuk pembesaran bayi dan plasenta (uri). Kuantiti zat besi yang diperlukan semasa hamil meningkat sehingga 18mg ke 27mg sehari.
Risaunye bila tak cukup zat besi nie sebab ia boleh akibatkan baby lahir tak cukup bulan dan macam2 lagi effectnye.. Setakat nie patut la Fiza jadi lesu sangat.. kene berusaha tambahkan zat besi..
ubat warna merah tu untuk naikkan hb.. 
tak ingatla nama ubat tu.. 
Hari nie jugak nurse ajar cara mengira pergerakkan baby.. dalam masa 12 jam kene ada 10 pergerakkan.. kalau tak cukup kene cepat2 pergi hospital risau kalau baby lemas... 
Lagi, hari nie juga Fiza kene cucuk cegah kancing gigi kali kedua.. effectnye tangan dah mula lenguh2.. 
Jumaat nie pula kene minum air gula buat kali kedua.. nak tak nak kene redah je la... terasa panjang perjalanan di klinik hari nie bila urin test buat dua kali sbb kencing kotor.. kali pertama tak okay.. kali kedua baru la okay sikit.. syukur.. kalau tak bertambah la masalah Fiza.. settle kat klinik, masuk pejabat tepat pukul 10.45 pagi...
Sekian cerita untuk hari nie.. Fiza tunggu waktu lunch je nie.. memang terasa mengantuk sangat lepas kene ambil darah tadi.. nak tidur sekejap..  Wassalam..

You Might Also Like

8 kitty baik hati komen

  1. Alhamdulillah Farah tak ada hb rendah atau hb tinggi semasa preggy Ash dulu... doktor supply OBIMIN jer masa preggy dulu...tak makan mana-mana supplemen lain lagi dah... try OBIMIN fiza... tapi consult doktor dulu...ke doktor dah bagi OBIMIN...apapun Farah doakan semua yang baik-baik buat fiza...

    ReplyDelete
  2. semoga mummy to be dan baby sentiasa sihat.. :)

    ReplyDelete
  3. moga fiza dan baby sentiasa sihat.

    ReplyDelete
  4. Sama dengan saya la ..masa mengandung hb rendah..sejak tu sampai sekarang anak dah 2 tahun pun memang kerap je hb rendah..

    ReplyDelete
  5. Salam dear, selain makan vitamin dari KKIA, azwa kena rajin makan bayam merah, hati ayam, kerang, ikan bilis dan susu segar. Dalam tu ada vitamin B12 yg berfungsi untuk tambah darah. Klo kat KKIA ni HB mesti kena 11% baru cantik... akk pun 2nd preggy ni kena jugak HB rendah... so, kena banyak jaga makan harian kita sebenarnya.

    ReplyDelete
  6. Kite pun hb rendah mase pregnant... asyik la 9 ke 10 je pegi..kite makan iberet..beli kat klinik...pas tu makan jambu batu...pucuk paku ..bayam... xtau la keberkesanannye...tapi dah gitu yg nurse pesan kite hadap jela..selamat mentido semasa pregnant ni...nanti si kecik dah keluar dah tak de mase nk tido...hihihi

    ReplyDelete
  7. take care ye fiza :) xtau nak komen apa sbb xda pengalaman , hihi

    ReplyDelete

Bacaan Tambahan

Google+ Followers

Pa&Ma Dis 2016

Pa&Ma Dis 2016
Thaqif masuk majalah

Pa&Ma Okt 2016

Pa&Ma Okt 2016
Thaqif dan mama masuk majalah

Pa&Ma Apr 2016

Pa&Ma Apr 2016
Mama dan Thaqif masuk majalah

Pa&Ma Jan 2016

Pa&Ma Jan 2016
Thaqif masuk majalah

Lisa Ogos 2014

Lisa Ogos 2014
Masuk majalah