Saturday, 31 May 2014

Kelantan vs Felda United

Assalamualaikum.. tahniah Pahang.. (negeri Fiza tu) layak untuk ke final.. malam nie pula adalah penentuan bagi Kelantan atau Felda United untuk layak ke final piala FA.. Untuk malam semalam Fiza sokong Pahang.. malam nie Fiza sokong Kelantan pula.. hehe.. itu negeri Mr. Hubby..
Tahniah buat Pahang dan good luck buat Kelantan..
Gomo Klate Gomo
>_<

Friday, 30 May 2014

Angka 7

Assalamualaikum dan Salam Jumaat.. Alhamdullillah.. minggu nie Fiza banyak join segmen dan BW ke blog rakan-rakan lain untuk menambahkan kenalan.. Sedar-sedar, follow memfollow.. follower Fiza mencecah angka yang cantik.. 777
Dan follower 777 itu adalah Sis Aliya.. salam perkenalan dan terima kasih atas kunjungan ini..
Sebagai membalas budi, Fiza akan letakkan Sis Aliya dalam bloglist Fiza...
jom ramai-ramai terjah blog dia untuk berkenalan...
Kebetulan juga.. jumlah  pengunjung Fiza pun berangka 7.. 
p/s : No. 7 nie mmg no favorite Mr. Hubby... >_<

Segmen : Jom Teka Barang by Dik An

Assalamualaikum.. jon support segmen Dik An..
klik banner untuk join
Hadiah :
2 x Topup RM 10
2 x Topup RM 5
5x bloglist untuk June.
Jawapan:
Kak Fiza teka baju blouse

Thursday, 29 May 2014

Selera Italy di Pizza Hut

Assalamualaikum.. dah lame rasenye tak cerite pasal makanan kan.. beberapa minggu lepas, Kak Ena dah belanje Fiza makan pizza hut baru kat Bandar Baru Sg. Buloh.. Entry tu boleh baca kat sini.. Dan 2 hari lepas, Fiza ajak Mr. Hubby untuk makan lagi di Rawang pula.. memang sedap sangat.. Menu baru pizza hut Taste of Italy.
poster pizza hut -  Taste of Italy
Romano Chicken Pizza
Garlic Cream Fettuccine
Italiano Bruschetta
Add ons Mushroom soup
Pepsi
Kami ambil set untuk 2 orang dan memang berbaloi-baloi sampaikan tapau bawa balik.. pizza pula besar dan padat. Tengah hari nie, boleh la korang try pizza baru nie..  kenyang sampai malam.. >_<

Wednesday, 28 May 2014

Segmen Blogwalking by Izzati Amira

Assalamualaikum w.b.t..

[ tekan banner untuk join ]
Aktiviti : Happy Blogwalking
Pemenang.
1st & 2nd Top Referral : Washi Tape 1x ( sorang satu  atau sorang dua maybe?? heee. )
4x Random :  '19Capri' button badge 1x
Tamat : 17 Jun 2014
Selamat join !
p/s:  Fiza join segmen lagi.. minggu nie jer memang puas Fiza BW.. naik pening kepale.. hehe.. 

W.W ~ Baby Panda

Assalamualaikum.. 
google image


Tuesday, 27 May 2014

Infinite Last Romeo Giveaway by Fiqa Nsz

Assalamualaikum
Infinite Last Romeo Giveaway by Fiqa Nsz
KLIK BANNER untuk menyertai giveaway ini!
Special Thanks to:
Para sponsor giveaway ini iaitu Mr. Cupid, Anis Nadzirah, NARA Kpop Online Shop, Karimah Zulkafali, Aliatul Aiman dan Keyranazleen. Giveaway ini dianjurkan oleh Fiqa Nsz
Jangan lepaskan peluang untuk merebut hadiah menarik yang ditawarkan!
Top Refferal bakal membawa pulang hadiah album Infinite Last Romeo [official original album],
Cabutan bertuah pula mencari seramai 16 pemenang untuk merebut hadiah seperti MP3 shuffle, Infinite Replica Jersey, Infinite special limited edition badges, Infinite badge, Notebook, Infinite Key Holder dan topup!
Giveaway ini berlansung selama sebulan iaitu dari 15 May sehingga 15 Jun 2014.
Jom sertai sekarang sebelum terlambat!

Monday, 26 May 2014

Khasiat Tempe

Populasi di negara ini mengalami proses penuaan dengan jangka hayat wanita melebihi lelaki iaitu purata umur sekitar 79 tahun. Meskipun jangka hayat golongan berkenaan tinggi, kualiti hidup pula tidak memuaskan termasuk berdepan dengan masalah pengurangan jisim tulang yang agak tinggi. 
Wanita juga menghabiskan sisa hidup dengan mempunyai jisim tulang yang rendah dan boleh membawa kepada keadaan osteoporosis atau tulang rapuh. Ini menambah lagi risiko tulang patah dan mengurangkan pergerakan seseorang.
GANDINGAN mantap Dr Suzana (dua dari kiri), Dr Hasnah (dua dari kanan) bersama kajian tempe dilakukan mereka.
Melihat kepada senario dialami golongan itu, penyelidik daripada Program Pemakanan dan Dietetik, Fakulti Sains Kesihatan (FSK), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) mengkaji mengenai penyerapan kalsium menggunakan isotop stabil.
Kajian ini diketuai Timbalan Dekan FSK, Prof Dr Suzana Shahar daripada Program Dietetik manakala penyelidik bersama kajian ini adalah Prof Madya Dr Hasnah Haron, yang juga Pensyarah Kanan daripada Program Pemakanan menjalankan kajian ini sebagai kajian doktor falsafah (PhD). 
Tajuk kajian yang dijalankan adalah Penyerapan Kalsium Di Kalangan Wanita Melayu Menopaus Yang Mengambil Tempe Berbanding Susu Menggunakan Kaedah Isotop Stabil. 
  • Kajian mendapati tempe daripada kacang soya mempunyai jumlah penyerapan kalsium yang tinggi setanding susu. 
  • Tempe juga mengandungi isoflavon iaitu sejenis antioksidan yang mampu memerangi kerosakan sel, mengurangkan simptom menopaus serta meningkatkan jisim tulang khusus kepada golongan wanita. 
  • Isoflavon memberi banyak manfaat untuk wanita dan boleh mencegah risiko penyakit kardiovaskular, kanser dan mengurangkan gejala ‘hot flushes’ (panas badan yang disebabkan perubahan hormon dalam kalangan wanita yang mengalami menopaus). 
  • Hasil kajian menunjukkan empat hidangan tempe akan memberikan kalsium yang setara dengan secawan susu. 
Untuk lebih maklumat lebih pembacaan.. Korang boleh baca kat sini Sumber...
tempe mentah (google image)
tempe goreng cicah sambal (google image)
tempe goreng sambal (google image)
kerepek tempe (google image)
Fiza peminat tempe tegar.. hari-hari menu mesti ada tempe.. memang tak jemu.. Tempe memang terkenal dalam kalangan masyarakat berketurunan Jawa.. tetapi Fiza bukan orang jawa tau... tapi suka makan tempe.. kerepek tempe.. kalau dapat kat Fiza, kejap je habis... 
p/s : Breakfast Fiza hari nie, nasi lemak bersama sambal tempe.. kenyang sampai sekarang.. Alhamdullillah...


Segment: Just RT This!

Assalamualaikum dan selamat pagi.. baru teringat nak join segmen nie.. 
klik banner kalau nak join
SEGMEN INI TAMAT PADA 31 MEI 2014
PEMENANG AKAN DIUMUMKAN PADA 5 JUN 2014 
Zumal akan pilih 5 pemenang menggunakan random.org
Hadiah Utama:
Wang Tunai RM50
Hadiah ke 2-5
Kurma Yusof Taiyoob 500g

Sunday, 25 May 2014

Final Piala Thomas ~ Malaysia vs Jepun

Assalamualaikum.. hari ini Fiza terpaksa ke opis untuk siapkan sedikit kerja dan persediaan mesyuarat esok. 
Hari ini pukul 5.30 petang, perlawanan akhir bagi Malaysia menentang Jepun bagi merebut Piala Thomas 2014. Ini adalah peluang untuk menamatkan kemarau selama 22 tahun bagi menjulang piala berprestij yang pernah dimenangi di Kuala Lumpur pada 1992.
Berikut adalah senarai pemain bagi pasukan Malaysia dan Jepun. 
MALAYSIA                                              JEPUN    
Lee Chong Wei                                     Kenichi Tago   
Tan Boon Heong/Hoon Thien How       Kenichi Hayakama/Hiroyuki Endo   
Chong Wei Feng                                   Kento Momota       
Goh V Shem/Tan Wee Kiong                Keigo Sonoda/Takeshi Kamura   
Daren Liew                                            Takuma Ueda
Fiza nak tengok tapi kat opis pulak.. adui.. macam mana nie.. sabar jerla.. Fiza harap Malaysia boleh menang petang nie.. Malaysia Boleh!!!
p/s : Fiza Boleh!!  huhu.. sedey nye kat opis...

K-POP Band : EXO Members and Profile

Assalamualaikum..
Selamat malam... memandangkan malam minggu, mata pun tak mengantuk lagi.. 
Fiza nak buat biodata kumpulan K-pop terkenal.. siapa yang tak kenal EXO kan...
Lagu single pertama EXO iaitu 'Mama' telah memperkenalkan kumpulan EXO.. tetapi nama EXO melonjak naik selepas lagu Growl dan Wolf.. dan memenangi banyak anugerah pada tahun 2013.
Tahun 2011 : Ditubuhkan dengan anggota seramai 12 orang.. ramai kan...
Tahun 2012 : Exo-K dan Exo-M mengeluarkan debut mereka bertajuk 'Mama'
Tahun 2013: EXO berjaya dengan lagu Growl, Wolf dan Miracle in December
Tahun 2014: EXO-K dan EXO-M akan berasingan untuk promosi lagu terbaru mereka 'Overdose'
Anggota EXO terbahagi kepada 2 kumpulan iaitu EXO-K dan EXO-M
Ahli EXO-K
Ahli EXO-M
EXO 2013
EXO 2014
Kalau dah ramai-ramai tu.. mesti la ader yang  Fiza minat sangat-sangat kan.. 
nak tahu sape.. 
SUHO.. 
nak panggil oppa tak bleh sebab dia nie mude lagi...
Kiut dan suwit...
lagi.. 
comel..
baru jer sambut besday dia yang ke-23
Mudenye dia.. huhu..
layan lagu baru dorang.. Overdose

Saturday, 24 May 2014

Giveaway RM300 By Blog Pancing Elih

Assalamualaikum... jom meriahkan GA nie..
klik banner untuk join
Pemilihan pemenang:
Pemilihan pemenang akan ditentukan 100% oleh uncle Random.org. So, kebarangkalian untuk anda semua menang adalah adil dan saksama.
Hadiah-Hadiah Giveaway:
Hadiah-hadiah yang bakal dimenangi adalah seperti berikut;
Tempat Pertama: 1 X RM100
Tempat Kedua: 1 X RM60
Tempat Ketiga: 1 X RM40
Hadiah Saguhati: 5 X RM20
Tarikh tutup penyertaan adalah pada 04 Jun 2014.

Barang peribadi Make up dan perfume

Assalamualaikum.. hari nie Fiza pun tak tahu nak buat apa kat rumah.. sambil layan Star King, mata mengadap lappy.. 
Untuk enrty kali nie.. Fiza nak kongsikan barangan make up Fiza kat korang semua.. semuanya asas sahaja sebab Fiza pun suka nak make up tebal2, cukup untuk buat rupa nampak ceria dan tidak sembab...
Krim asas, lipstik, foundation, blusher, eye liner, maskara dan juga eye shadow
sebelum pakai make up, Fiza akan sapukan krim asas dulu.. 
Fiza gunakan olay dah lama dan memang sesuai dengan kulit Fiza.
Disamping melembabkan kulit, ia menjadikan kulit Fiza lebih cerah berbanding sebelum ini.
Foundation Maybeline dan Maybeline Clear Smooth Cake Powder..
Gabungan terbaik buat kulit nampak sekata 
Lipstik Fiza ada macam2 jenis.. Maybeline, IN2IT, Silkygirl dan Too Cool For School 
Eyeliner jenama ZA dan Elite..
Eyeshadow pula IN2IT
Fiza jarang gunakan make up untuk mata sebab takut nampak over pulak... hehe.. 
Blusher Silkygirl 
Johnson's Baby Oil.. 
yang nie untuk rambut dan tangan
Perfume Armani Code.. 
Fiza tak bawa semuanya kalau ke opis atau keluar berjalan2.. yang penting krim asas, bedak kompak, lipstik dan perfume.. yang lain boleh tinggal kat rumah jer.. Korang pula macam mana... mesti tak kan lupakan bedak... tak kan lelaki nak bawa bedak pula.. memang tak la... hehe...
p/s: Esok Fiza kene ke opis.. hari ahad terpaksa kerja.. huhu... kene buat persiapan untuk mesyuarat bajet hari Isnin.. Itu yang sampai pukul 1 pagi pun still kat opis minggu lepas.. esok harapnye tak la sampai pukul 1 pagi..  

K-drama Review ~ 3 Days / Three Days

Assalamualaikum.. untuk review K-drama kali nie.. cerita Three Days.. cerita nie memang favorite Mr. Hubby dan Fiza juga..  Baru sahaja melabuhkan tirai pada 2 hari lepas dan ending nya pun sangat best...
Sinopsis:
Sebuah drama yang mengisahkan seorang Presiden Korea Selatan. Beliau cuba untuk membetulkan kesilapan lalu dengan menebus kembali dosa-dosa yang pernah dilakukan terhadap negara Korea Selatan terutamanya kepada penduduk Yangjirin. Beliau kerap kali cuba dibunuh oleh orang-orang disekeliling yang telah di upah termasuk orang di Rumah Biru.  
Bermula apabila Presiden Korea Selatan, Lee Dong- Wi (Son Hyun- Joo) bergerak ke sebuah vila untuk menikmati percutian beliau. Selepas tiga tembakan dilepaskan, beliau hilang. Pengawal peribadinya yang setia Han Tae- Kyung ( Park Yoo-Chun ) cuba untuk mencari Presiden.
Han Tae- Kyung bekerja sebagai seorang pengawal presiden. Bapanya seorang pegawai kerajaan berpangkat tinggi dan berkerja untuk Presiden juga meninggal dunia dalam kemalangan kereta ketika membawa dokumen  sulit yang sangat-sangat dikehendaki oleh musuh.
Bagaimana Presiden hendak membetulkan kesilapan lalu? Bagaimana pengawal-pengawal Presiden menjalankan tugas melindungi Presiden? Apa sebenarnya yang terkandung dalam Dokumen Sulit 98? Semuanya akan terjawab bila korang menonton drama nie..
Pelakon-pelakon Utama  3 Days 
Park Yoo Chun sebagai Han Tae Kyung 
Son Hyun Joo sebagai Lee Dong Hwi 
Park Ha Sun sebagai Yoon Bo Won 
So Yi Hyun sebagai Lee Cha Young
Choi Won Young sebagai Kim Do Jin 
Jang Hyun Sung sebagai Ham Bong Soo
Pada Fiza, cerita nie memang best sebab penuh dengan babak aksi. Tugas sebagai pengawal keselamatan presiden bukan lah tugas yang mudah. Mempertaruhkan nyawa semata-mata untuk melindungi presiden. Fiza juga suka cerita nie sebab dapat tengok aset ketenteraan mereka, macam mana polis mereka melaksanakan tugas.. memang best.. Fiza bagi 5 bintang.. 5/5.. hehe...

1st Mini Giveaway By Atikah Aziz

Assalamualaikum.. Terima kasih Zumal sebab tag Fiza.. 
jom support GA nie..
HADIAH :

Cash RM50 x 1
Top Up RM10 x 1
Top Up RM 5 x 2 
Kak Fiza tag:

Thursday, 22 May 2014

Poll Result Nuffnang

Assalamualaikum dan Selamat petang.. dah lepas waktu kerja.. 
so sebelum nak tutup PC kat opis nie.. 
Fiza nak update sikit pasal Poll Result Nuffnang yang sebelum nie ada diletakkan di blog Fiza dan juga blogger2 lain.. still lagi berjalan rasanya tetapi Fiza dah remove pulak dari page nie.
Nak kongsikan sikit pasal keputusan yang positif mengenai blog nie hasil undian korang semua..
Syukur, 50% meletakkan blog nie di paras Excellent..
 Kene banyakkan personal entries lepas nie.. hurmmm... 
yang datang komen pun 39%
Dan informative.. hehe.. tang mana tu?
Bagi Fiza keputusan poll nie memang sangat positive dan buatkan Fiza lebih bersemangat untuk berblogging.. Terima kasih pada blogger yang singgah dan sudi mengundi.. 
Korang dah semak.. klik jer kat Nuffnang korang ataupun klik kat sini http://www.nuffnang.com.my/blogger.. 
Nanti kongsikan dengan pembaca yang lain yer...

Bacaan Tambahan