Maksud Netizen

12:43

Assalamualaikum dan salam Jumaat.. memandangkan ada perkara yang bermain-main kat kepala, sampaikan rasanya patut Fiza cari kat internet, maka Fiza nak kongsikan apa yang Fiza dah baca... Korang dah tahu apa maksud netizen.. kalau kita online kat blog2 lain atau kat fb.. mesti ada perkataan nie.. Bagi yang dah tahu jangan ketawakan Fiza yer.. memang slow sikit bab2 macam nie sebab malas nak ambil port.. tapi kali nie nak tahu juga supaya tahu term2 online nie. 
google image
Pengertian Netizen
Netizen merupakan istilah yang dibentuk dari kata Net (internet) dan Citizen (warga). Jika disatukan beerti kurang lebih 'warga internet' atau 'masyarakat dunia internet'. Netizens adalah pengguna internet yang mengambil bahagian secara aktif (komunikasi, mengeluarkan pendapat, berkolaborasi, dll) dalam media internet.
Apa yang dilakukan oleh Netizens di internet:
a. Berkomunikasi dengan netizens lain melalui media-media seperti Skype, e-mel, chat, wall to wall, dll.
b. Menyuarakan pendapatnya (cadangan, kecaman, pendapat, mempromosikan, mengekspresikan diri, dll) melalu pelbagai sosial media seperti twitter, tumblr, facebook, dll.
c. Berkolaborasi melalu aplikasi web yang boleh digunakan secara real time melalui aplikasi-aplikasi seperti Google Docs, Google Spreadsheet, Zoho, dll.
Nie rumusan yang Fiza buat.. Sekadar perkongsian maklumat bagi yang masih mencari-cari maksudnya. 
Wassalam.

You Might Also Like

12 kitty baik hati komen

  1. kak lea pun baru tau apa maksud words tu, lps baca entri sis,ni.tq ye

    ReplyDelete
  2. kita juga tergolong di dalam netizen fiza...he he he...

    ReplyDelete
  3. terimakasih infonya mba :) salam kenal

    ReplyDelete
  4. kalau adaa baca blog2 dari seberang nun diaorang memang kerap gunakan perkataan netizen ni..

    ReplyDelete
  5. Baru tahu gak ni. Sblm ni tgkkan aje tak pernah nak amik tahu pun apa tu netizen...

    ReplyDelete
  6. Takpelah kak Fiza kalau kak Fiza baru tahu :)

    ReplyDelete
  7. Skrg mmg dh berleluasa penggunaan perkataan Netizen tu. Hehe

    ReplyDelete
  8. Good info.thanks for sharing.😊😊

    ReplyDelete
  9. ooo tahu dah istilah sebenar..hehehe

    ReplyDelete
  10. Bunyinya bukan mcm bahasa Melayu tapi lebih kpd bahasa Kristian. Cara ni juga akan menjadikan rakyat Malaysia secara x langsung berkasta.

    ReplyDelete

Bacaan Tambahan


Google+ Followers

Pa&Ma Dis 2016

Pa&Ma Dis 2016
Thaqif masuk majalah

Pa&Ma Okt 2016

Pa&Ma Okt 2016
Thaqif dan mama masuk majalah

Pa&Ma Apr 2016

Pa&Ma Apr 2016
Mama dan Thaqif masuk majalah

Pa&Ma Jan 2016

Pa&Ma Jan 2016
Thaqif masuk majalah

Lisa Ogos 2014

Lisa Ogos 2014
Masuk majalah