Thursday, 17 September 2015

Tudung Aidijuma Giveaway by Anies

Assalamualaikum.. 
klik banner kalau nak join
Nak cerita pasal tudung yer.. ikutkan Fiza memang pakai bawal dari zaman sekolah lagi.. Yelah, dulu mana ada shawl ke.. pashmina, tudung pakai siap.. nak tak nak lipat bentuk segi tiga lepas tu pin.. Kalau ikutkan, mula pakai shawl bila mula kerja sebab boleh bergaya lilit-lilit. Tak sangka pula bila berkenalan dengan Aidijuma, terus nak pakai bawal semula.. Rupanya banyak style yang boleh dibuat dengan tudung bawal nie.. bukan setakat lipat 3 segi je.. berlilit-lilit pun boleh. Tak menarik sangat cerita nie, tapi harap ada rezeki memandangkan Fiza nie mmg peminat tegar Aidijuma.. hehe.
Tudung bawal tetap di hati...
Wassalam.

Monday, 14 September 2015

Tempahan : Watermark blog

Assalamualaikum.. akhirnya dapat juga Fiza design watermark baru.. yang nie watermark ketiga Fiza sejak berblogging.. Agak-agak oke tak?
Nak tempah kat Fiza pun boleh.. 
Wassalam.

Thursday, 10 September 2015

Restoran SukhoThai Malay & Thai Cuisine, Bukit Beruntung

Assalamualaikum.. entry makan-makan kali nie adalah di Restoran SukhoThai Malay & Thai Cuisine, Bukit Beruntung. Kami pergi untuk meraikan anak bos yang berjaya menempatkan diri di Universiti Malaya. Alhamdulillah rezeki, kami sekeluarga tumpang sekaki juga. 
 Restoran SukhoThai
Menu masakan melayu dan sajian asli thai 
untuk famili besar, diorang memang sediakan makanan dalam bentuk set..
 senang nak pilih
yang berapi tu namanya Homok Talay.. tak sempat nak ambil gambar isi dalam.
Bahan utama Homok Talay ialah krim kelapa pekat (thick coconut cream) 
dicampur dengan isi udang dan sotong.

 
Seronok sangat makan beramai-ramai 
3 sekeluarga
ape lagi.. jom makan...
kredit to my boss, ambil gambar kami sekeluarga
Susah bebenor Thaqif nak bergambar
Rasa makanan kat sini Fiza boleh bagi 10/10 bintang sebab memang betul2 sedap dan pedas. Tom yam dan ikan siakap stim limau memang terbaik. Cuma servis agak lambat sebab terlalu ramai pelanggan mungkin berkebetulan malam minggu. 
Setakat nie jer.. gambar makanan tak de.. Fiza pun segan nak bergambar banyak2.. ambil gambar sekadar untuk pengisian blog nie jer.. hehe..  
Terima kasih yang teramat-amat buat bos Fiza sebab sudi jemput kami join makan-makan. Memang amat bermakna buat kami sekeluarga.
Wassalam.

Tuesday, 8 September 2015

Pengisar Baby Bullet

Assalamualaikum.. korang pernah dengar pasal baby bullet tak? Ia adalah mesin pengisar makanan bayi yang sesuai digunakan untuk membuat puri.
Selain puri, bubur nasi pun boleh dikisar dengan mudah, tak perlu nak guna penapis teh dan sudu untuk jadikan bubur nasi lebih hancur.
Fiza dah buat survey dengan member2 opis pasal baby bullet nie dan berbaloi kalau beli. Bagi mama yang bekerja, memang ia cepat dah mudah untuk digunakan.
Mujur ada di Lazada.. Harga RM 104.00 dapat kupon diskaun 20%.. waranti 6 bulan. 
Okay sangat dah tu..
Baby Bullet selamat sampai, 2 hari order jer..
 
beg sejuk beku pun ada..
untuk keterangan lanjut korang boleh ke
Website : Baby Bullet
Lepas nie boleh la bereksperimen dengan sayur2an dan buah2an.. 
rasanya kalau buat jus untuk diri sendiri pun boleh jugak kot..
hehe..
>_<

Persediaan bekal Thaqif ke Nursery

Assalamualaikum.. Fiza eksited bila anak dah boleh makan.. mama mana yang tak eksited kan.. 
 tapi pada masa yang sama rasa sedih sebab anak dah semakin membesar.. itulah lumrah..
Sebagai memenuhi keperluan Thaqif untuk ke nursery, Fiza kene bekalkan makanan yang secukupnya untuk Thaqif di nursery nanti.
Minggu lepas sempat shopping mangkuk makan dan bekas simpanan.
Mangkuk makanan nie hadiah masa Thaqif lahir
Bekas simpanan puri.. beli kat Daiso
sudu dan bekas makan beli kat Jusco, Rawang
bekas simpanan puri.. yg nie beli kat Lazada
beg bento beli kat Daiso
Lengkap semuanya.. Mama lepas nie ade rutin baru nak memasak untuk Thaqif selain bagi makan cerelac..
Hujung minggu pula kena buat puri stok seminggu..
Siapa ada pengalaman buat puri untuk baby? Baby korang makan tak kalau buat puri lobak, puri brokoli atau apa sahaja yang boleh dipurikan? Nak tahu kan sebab puri nie nampak cantik tapi kita yang dewasa nie memang tak tertelan rasanya. Komen2 la..

Friday, 4 September 2015

Sampel percuma Nestle Cerelac

Assalamualaikum.. minggu lepas Fiza dah terima sampel percuma dari Nestle Cerelac.. Kebetulan umur Thaqif dah mencecah 6 bulan.. dia dah boleh makan solid food. Fiza pun try tuk dapat kan sampel tu.. Alhamdulillah sampai ke rumah..
Dapat 6 pek sample Beras dan Beras Merah.. 
Selain tu disertakan buku resipi untuk mama-mama modify cerelac tu supaya baby tak la bosan makan rasa yang sama jer.. 
Info Cerelac 
Cerelac Beras 
Cerelac Beras Merah 
Buku resipi dan panduan 
Untuk dapatkan sampel, boleh klik SAMPEL.. 
Wassalam.


Wednesday, 2 September 2015

Western Food sedia untuk dimasak

Assalamualaikum.. lama rasanya tak jenguk blog.. Semalam bercuti sebab nak bawa Thaqif cucuk 5 bulan. hari nie kembali bekerja seperti biasa.
Malam sebelum merdeka, kami pergi Tesco Rawang nak beli barang dapur, jalan2 kat ruangan sejuk beku sambil grab potato wedges dan nuget, ternampak pulak set untuk western food. 
Baca punya baca rupanya set lengkap, macam dalam gambar.
Malam tu ber'western' dinner la jawabnye..
Fiza pilih Crispy Fish Fillet 
Kit lengkap dengan Fish Fillet, kentang, sosej dan mayonis
Tak sampai 15 minit, siap 
Lemon tu kebetulan ada kat dalam peti ais.. 
buat hiasan macam kat kotak tu.. hehe 
Lepas nie boleh try set lain pulak, lamb. chicken atau beef.
harga pun berbeza-beza.
Jimat dan mudah untuk disediakan. 
Wassalam.

Bacaan Tambahan