Giveaway Dior Miniature Perfume Mini by Ourmemoria.my

Giveaway Dior Miniature Perfume Mini by Ourmemoria.my
Giveaway Dior Miniature Perfume Mini bermula pada hari ini 18 April hingga 1 Mei 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput untuk menyertainya. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 1 Mei 2017.

Khasiat Rooibos Tea (Teh Rooibos)

15:16

Assalamualaikum. Salam semua kawan-kawan blogger. Lama tak menjenguk blog. Mungkin dalam dua tiga hari nie Fiza akan bersihkan habuk dan sarang labah2 kat blog nie. Maklumlah baru balik beraya cina semalam. Ada la sikit story mory yang nak dituliskan.
Korang pernah dengar pasal teh rooibos tak? Warna sama seperti teh biasa tetapi baunya agak wangi serta penuh dengan kebaikan untuk kesihatan. Sedikit info yang Fiza ingin kongsikan mengenai teh rooibos nie.
Rooibos, (bermaksud belukar merah dari bahasa Afrika; nama saintifik Aspalathus linearis) yang merupakan sejenis pokok renek yang digunakan teh herba. Biasanya ia dipanggil teh merah afrika, yang dipopularkan oleh penduduk Afrika Selatan yang menggunakan diguna untuk dimakan dan diminum setelah turun-temurun dan kini digunakan untuk dimakan dan diminum oleh banyak lagi negara-negara lain didunia.
Green rooibos tea
sumber : Wikipedia
Flowers
sumber : Wikipedia
Plant
sumber : Wikipedia
Rooibos di tanam di kawasan utara negeri Western Cape, iaitu negeri barat daya di Afrika Selatan. Pokok rooibos ini hanya dibesarkan dikawasan yang dikenali daerah Cederberg. Biasanya, daun-daun dioksidakan untuk menghasilkan warna perang kemerahan yang unik, untuk daun-daun yang segar pula juga dihasilkan tanpa dioksidakan terdahulu.

Teh Rooibos menjadi semakin popular dikalangan negara-negara barat, terutamanya pada pembeli yang teliti kepada kesihatan. Rooibos, ditemui dan dikatakan lebih tinggi tahap antioksida seperti aspalathin dan nothofagin, dan ia kurang kafein, dan ia kurang asid tannin, berbanding tahap yang ada pada daun-daun teh hitam atau teh hijau tanpa oksida. Daun rooibos yang hijau mengandungi lebih banyak antioksida berbanding dengan daun rooibos yang telah dioksidakan. 

FAEDAH KESIHATAN:
* Menurunkan tekanan darah tinggi
* Mengelak serangan jantung dan strok
* Merawat kencing manis
* Melindungi daripada serangan kanser
* Meningkatkan imunisasi tubuh
* Melindungi kerosakan sel darah merah
* Merawat gout dan sakit tumit
* Mencantikkan kulit
* Awet muda yang sangat berkesan
* Mengeluarkan angin dan toksin
* Merawat sakit sendi dan kebas
* Merawat sesak nafas & asma
* Memastikan hati & buah pinggan yang sihat

info : Wikipedia

Bos bagi satu uncang untuk rasa.. 
sedap dan wangi
p/s: boleh beli di Farmasi

You Might Also Like

3 kitty baik hati komen

  1. baru pertama kali membaca, thanks for sharing dear...

    ReplyDelete
  2. Husbnd lya pun minum ni teh roibos...bli ari tu sekotak dlm 50rgt da 30pc, teh ni jimat blh guna 2x

    ReplyDelete

Bacaan Tambahan

Google+ Followers

Pa&Ma Dis 2016

Pa&Ma Dis 2016
Thaqif masuk majalah

Pa&Ma Okt 2016

Pa&Ma Okt 2016
Thaqif dan mama masuk majalah

Pa&Ma Apr 2016

Pa&Ma Apr 2016
Mama dan Thaqif masuk majalah

Pa&Ma Jan 2016

Pa&Ma Jan 2016
Thaqif masuk majalah

Lisa Ogos 2014

Lisa Ogos 2014
Masuk majalah