Makanan di awal trimester pertama

09:49

Assalamualaikum. Memilih makanan terutamanya buat ibu hamil trimester pertama sangat penting untuk menjamin pembesaran janin dan seterusnya. Bukan boleh makan ikut suka sahaja tambah pula bila kita tahu yang usia kandungan masih baru. Pengalaman Fiza pregnant anak kedua dan disahkan kandungan tidak membesar ketika usia kandungan telah mencecah hampir 10 minggu memberikan pengajaran yang besar buat Fiza. 

Banyak jenis makanan yang perlu dielakkan oleh ibu hamil, namun banyak juga jenis makanan sihat dan semulajadi yang boleh diambil oleh ibu hamil. sumber

5 Jenis Makanan yang baik untuk Ibu Hamil Trimester Pertama:
  1. Buah
  2. Sayuran
  3. Jenis kekacang dan bijirin
  4. Susu
  5. Makanan laut (Omega 3)
Selain itu, boleh juga amalkan makanan sunnah seperti buah kurma dan wajib mengambil asid folik. Asid folik menolong melindungi bayi dalam kandungan anda daripada kecacatan dalam sistem sarafnya (kecacatan tiub neural) seperti spina bifida.
Image Source
Spina bifida berlaku apabila pelindung yang melitupi saraf tunjang bayi tidak tertutup dengan sempurna. Ini boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal. sumber

Berikut adalah sedikit sebanyak perkongsian untuk bakal mommies atau mommies yang bakal menambah cahaya mata di luar sana. Semoga bermanfaat.

You Might Also Like

0 kitty baik hati komen

Bacaan tambahan


Google+ Followers

Pa&Ma Dis 2016

Pa&Ma Dis 2016
Thaqif masuk majalah

Pa&Ma Okt 2016

Pa&Ma Okt 2016
Thaqif dan mama masuk majalah

Pa&Ma Apr 2016

Pa&Ma Apr 2016
Mama dan Thaqif masuk majalah

Pa&Ma Jan 2016

Pa&Ma Jan 2016
Thaqif masuk majalah

Lisa Ogos 2014

Lisa Ogos 2014
Masuk majalah