Resepi Siakap Stim Limau

09:59

Assalamualaikum... minggu lepas Fiza berkesempatan untuk beli Ikan Siakap.. masakan yang sesuai untuk ikan nie mestilah siakap stim limau kan.. Tak susah nak buat dan bahan-bahan pun senang.. Bila publish kat FB ada kawan-kawan yang minta resipi.. Menu macam nie baik untuk kesihatan kerana tidak menggunakan minyak.
Bahan-bahan ( 2-4 org )
1 ekor ikan siakap
3 biji bawang putih - di mayang
5 biji cili padi - dicincang
3 biji limau nipis - di ambil airnya
1 biji cili merah - dicincang
1 inci halia - di mayang
Sedikit garam
Sedikit gula (Fiza akan letak sedikit gula ikut rasa)
Cara-cara
1. Ikan dibersihkan dan lumur dengan garam. Biar serap garam selama 5 minit.
2. Campurkan semua bahan bahan yang dicintang dan dimayang bersama ikan. (seperti gambar di bawah)
3. Sedia untuk kukus.. Kalau siapa yang ada pemanggang ajaib lagi mudah sebab boleh kukus terus.
4. Kukus selama 15 minit atau pun sampai masak.
5. Sedia untuk dihidang.
inilah hasilnya.. Ikan Siakap Stim Limau
p/s: Memang dah jadi favorite En. Hubby.. kalau boleh dia nak menu nie ada setiap minggu.. Kalau makan kat kedai confirm RM 30.00 ke atas ikut saiz ikan.. Tapi kos nak buat tak sampai RM 10.00.. Selamat mencuba...

You Might Also Like

29 kitty baik hati komen

  1. Assalamualaikum fiza. fav sheila ni. tapi dah lama tak masak ikan siakap stim limau. huwaaaaaaaaa terliurnya tengok ni :)

    ReplyDelete
  2. My faveret ever ! Lapaq teruih oih. :D

    ReplyDelete
  3. bagus masak ikan rebus nie..kurang kolestrol

    ReplyDelete
  4. sy je suka makan ikan rebus ni... anak n hasben tak suka..tu yg jarang buat tu...

    ReplyDelete
  5. wow fiza . sedap tu. liya selalu makan time dinner company ja . masak kat umah xpernah lagii :)

    ReplyDelete
  6. emmm terliur...sedapnya tgk..:)

    ReplyDelete
  7. fae x berapa favorite masakan camne hehe

    ReplyDelete
  8. Simple..anak-anak akak suka makan ikan siakap masak stim..selalu jugaklah masak..

    ReplyDelete
  9. tak pernah makan ikan siakap nie..huhu....
    cik akak biasa dengan ikan kembung je..huhu

    t cik akaknak try buat lah...hihi

    ReplyDelete
  10. ya allah dapnyee kak fizaa niiii hihihihihi

    ReplyDelete
  11. qilah nk bookmark niiiihi hihihi <33
    rindunya nak makan dkt kedai xD

    ReplyDelete
  12. klu mkn kat luar raye mmg rm 30 . masak 3 rasa pun sedap juga . saya lapar ... blm dinner la dear .

    ReplyDelete
  13. wah.. sedapnya.. mudah guna pemanggang ajaib.. masa memasak dapat dijimatkan..

    ReplyDelete
  14. bookmark! mama nak rompak resepi fiza... walaweh!!!... sedap..

    ReplyDelete
  15. mengancam! tapi mujur dapat menahan ailio lagi hehehe. Kenit baru dapat makan siakap 3 rasa ari tu :)

    ReplyDelete
  16. ika bookmarked...boleh ika cuba nanti, sebab abah pun minat juga makan ikan2 ni semua hoho

    TQ share respi ni fiza~

    ReplyDelete
  17. amboi sedapnyeeeeeee...lapa trus..huhu

    ReplyDelete
  18. rajinnya dia buat.. :)
    sy x berapa minat pula dgn ikan masak camni..tak tahulah napa..

    ReplyDelete
  19. http://jnjikita.blogspot.com/2014/01/ww-menu-7.html

    ReplyDelete
  20. sedapnya terus lapar hehe :) nanti nak cuba resepi ni :)

    ReplyDelete

Bacaan Tambahan


Google+ Followers

Pa&Ma Dis 2016

Pa&Ma Dis 2016
Thaqif masuk majalah

Pa&Ma Okt 2016

Pa&Ma Okt 2016
Thaqif dan mama masuk majalah

Pa&Ma Apr 2016

Pa&Ma Apr 2016
Mama dan Thaqif masuk majalah

Pa&Ma Jan 2016

Pa&Ma Jan 2016
Thaqif masuk majalah

Lisa Ogos 2014

Lisa Ogos 2014
Masuk majalah