Resipi Lala Kam Heong mudah dan sedap

11:18

Assalamualaikum. Kalau pergi ke Restoran Chinese Muslim, menu yang wajib kami pilih adalah Lala Kam Heong. Suami Fiza yang ajar makan sebab dia memang minat sangat dengan masakan Lala sebegini.


Kalau hendak makan di restoran selalu pun susah juga kan. Bukan murah tau. Apa kata kita cuba buat sendiri. Alhamdulillah, memang berjaya. Mudah dan sedap. Fiza kongsikan resipinya.

Bahan-bahan :

  • 1/2 kg Lala
  • 1 sudu udang kering *
  • 3 ulas bawang kecil *
  • 3 ulas bawang putih *
  • Cili kering (ikut kepedasan)
  • Daun kari
  • Pes / rempah kari
  • 1 ulas bawang besar (potong besar)
  • Kicap
  • Minyak masak
  • Garam, gula

Cara Memasak

  1. Panaskan minyak.
  2. Kisarkan bahan bertanda *.
  3. Tumiskan bahan yang telah dikisar sehingga naik wangi.
  4. Masukkan pes kari, cili kering dan daun kari.
  5. Masukkan garam, gula.
  6. Masukkan lala dan bawang besar.
  7. Goreng sehingga lala masak. 
  8. Masukkan kicap dan gaulkan sehingga rata keseluruhan.
  9. Sedia untuk dihidang.



Mudahkan. Modal pun tak seberapa tapi kalau makan di kedai memang mahal. Jadi, jom memasak sendiri. Selamat mencuba.

Wassalam.

You Might Also Like

3 kitty baik hati komen


Pa&Ma Dis 2016

Pa&Ma Dis 2016
Thaqif masuk majalah

Pa&Ma Okt 2016

Pa&Ma Okt 2016
Thaqif dan mama masuk majalah

Lisa Ogos 2014

Lisa Ogos 2014
Masuk majalah

Pa&Ma Apr 2016

Pa&Ma Apr 2016
Mama dan Thaqif masuk majalah

Pa&Ma Jan 2016

Pa&Ma Jan 2016
Thaqif masuk majalah

PA&MA NOV 2018

PA&MA NOV 2018
Huwainaa dalam majalah

PA&MA OKT 2018

PA&MA OKT 2018
Mama dan Huwainaa masuk majalah